Ce endoteliopatii corneene pot fi depistati la microscopie speculara?
Stiati ca exista situatii in viata de zi cu zi in care unor pacienti li se recomanda o microscopie speculara? Ce este aceasta dar si ce afectiuni poate dezvalui, va prezentam in continuare. Promitem sa oferim in randurile de mai jos informatii deosebit de utile. Din acest motiv, va recomandam sa cititi cu mare atentie articolul pana la final.
Ce este asadar o microscopie speculara?
Microscopia speculara este o metoda non invaziva de diagnostic. Aceasta metoda permite evaluarea endoteliului corneean in stare de sanatate si diferite stari de boala in vivo.
Microscopia speculara ofera analiza celulelor endoteliale de la limitele celulare care sunt detectate automat. Metoda automata de analiza este destul de precisa atunci cand marginile celulelor individuale sunt bine delimitate.
Cu toate acestea, la acei ochi cu o calitate normala a imaginilor endoteliale (unde contururile valide ale granitelor celulare nu sunt foarte clare din cauza obstacolelor optice in timpul achizitiei imaginilor endoteliale), este de preferat sa se efectueze o metoda de numarare manuala de catre un tehnician bine instruit in efectuarea microscopiei speculare.
Variabilitatea interobservator in analiza densitatii celulare este determinata a fi de aproximativ 0-6% pentru imagini endoteliale de calitate excelenta pana la buna si 6%-11% pentru imagini de calitate corecta.
Indici de microscopie speculara definiti
Mai jos este un rezumat rapid al diferitilor indici cantitativi generati cu Microscopie Speculara.
1. Densitatea celulara (CD)
Numarul de celule endoteliale pemm2 . Densitatea celulara scade odata cu varsta si cu boala. Cand se evalueaza densitatea celulara, este important sa se ia in considerare valorile asteptate de varsta, deoarece orice lucru sub valoarea medie asteptata de varsta poate fi un indicator al bolii de baza.
Pacientii cu o densitate celulara mai mica de 1.000 celule/mm 2 prezinta un risc mai mare de a dezvolta keratopatie buloasa pseudofahica. Pentru a mentine o hidratare adecvata a corneei, sunt necesare 300 pana la 600 celule/mm2 .
Cand densitatea celulara scade sub acest numar critic, echilibrul hidratarii stromale este inclinat spre edem corneean si pierderea transparentei corneei.
2. Coeficientul de variatie (CV)
Reprezinta cantitatea de variatie a dimensiunii celulei. Coeficientul de variatie este o masura a polimegetismului, care apare in timpul repararii endoteliului corneean. Un coeficient de variatie mai mic de 33 este considerat normal. Un coeficient de variatie crescut este adesea considerat un semn precoce al bolii endoteliale, deoarece acesta este un marker al remodelarii celulelor endoteliale.
3. HEX sau 6A
Reprezinta numarul de celule care au o forma hexagonala. Pleomorfismul este scaderea celulelor hexagonale din endoteliul corneei. Pe masura ce pleomorfismul creste, functia de bariera a endoteliului corneean scade. Un HEX sau 6A mai mic de 50% este considerat anormal.
4. Grosimea centrala a corneei (CCT)
Grosimea centrala a corneei masurata in timpul achizitiei imaginii. O cornee centrala ingrosata poate denota edem corneean si functie endoteliala redusa.
5. Numarul de celule numarate (NUM5. numarul de celule numarate in analiza. Vizualizarea imagistica a celulelor endoteliale din corneea bolnava poate fi dificila, deci este important ca in analiza cantitativa sa fie inclus un numar adecvat de celule.
6. Aria medie a celulei (AVG)
Masurarea ariei medii a celulei. Acest numar creste odata cu varsta pe masura ce creste polimegatismul.
7. Abaterea standard a zonei medii a celulei (SD)
Abaterea standard a ariei medii a celulei din cadrul analizei.